CSV Vriezenveen is Club van de week op Schaatsen.nl

Geschreven door Rina van Munster op 23 September 2014 in artikel nieuws

​De ijsclub van deze week is CSV Vriezenveen

“We rijden altijd zelf – met eigen vervoer – samen naar Erfurt en hoewel we daar hard trainen is het ook altijd erg gezellig. Er zijn in deze tijd van het jaar Oktoberfesten én kermis daar en juist de combinatie van inspanning en ontspanning maakt het kamp zo uniek. Bij de jeugd wordt er al naar uitgekeken: zodra je overgaat naar de junioren mág je mee.“Het laatste weekend van september zou een groep leden naar het Duitse Erfurt vertrekken voor het jaarlijkse trainingskamp. Het feest gaat echter niet door. Pupillentrainster Lisette Schoppink: “Omdat het een na-olympisch seizoen is, zijn ze in Erfurt een week later met ijs maken. Er ligt dus gewoon nog geen ijs op de baan. Ontzettend jammer, want dit reisje aan het begin van het schaatsseizoen is een lang gekoesterde traditie.”

Het kamp een week uitstellen is geen optie, want dan is de kunstijsbaan in Enschede weer open en begint het ‘gewone’ seizoen. “Zo jammer. Iedereen ervaart het als een flinke tegenvaller. Als kleine goedmaker hebben we afgelopen weekend al op het ijs van Thialf gestaan én gaan we van onze eerste zaterdag in Enschede een klein feestje maken met een extra ijsuur en een gezamenlijke lunch. Dan luiden we het seizoen toch nog een beetje goed in.”

Er moet namelijk weer gepresteerd worden. “Daarom is de club destijds – in de jaren ‘70 – ook opgericht. Natuurijsverenigingen zijn er genoeg hier in de regio, er was een groep rijders die juist meer wedstrijden wilde rijden en meer wilde trainen. Inmiddels hebben we behoorlijk gedreven groepen én al het nodige talent afgeleverd aan verschillende gewestelijke en landelijke selecties. Onze trainers zijn dan ook gediplomeerd of in opleiding, want dat vinden we belangrijk. En voor wie geen wedstrijden (meer) wil rijden, maar wel elke week lekker wil schaatsen, is ook plaats. Want juist de combinatie prestatie en gezelligheid staat hoog in ons vaandel.”

Presteren

Dat sfeer belangrijk is, blijkt al bij de jaarlijkse ledenvergadering. “Die combineren we altijd met een leuke activiteit. Daar zijn we zo’n tien jaar geleden mee begonnen toen er een nieuw bestuur aantrad. Tot die tijd waren die vergaderingen vooral erg saai en zeer slecht bezocht. Sinds we er iets leuks van maken komen de mensen wél. Afgelopen week hadden we dus bijvoorbeeld de vader van Ronald en Michel Mulder uitgenodigd. Hij kwam, na de vergadering, een praatje houden en hield een ontzettend leuk verhaal. We hebben ook wel eens iemand gehad die iets kwam vertellen over sportvoeding en ook dat vonden de leden interessant. Zo maken we er iets meer van en dat werkt: we hebben een grote opkomst!”

Hoewel het schaatsseizoen bijna weer begint hebben de leden in de zomer zeker niet stil gezeten. “Door pupillen wordt er in de zomer twee keer per week getraind: ze gaan één keer lopen en een keer inline-skaten hier op de plaatselijke baan. En soms nog een keer extra fietsen op de zaterdag.”

Inline-skaten

“De junioren trainen zelfs drie keer in de week: die doen een pittige loop- en conditietraining in het bos van Nijverdal, gaan een keer fietsen of skaten én doen nog een krachttraining. Daarvoor mogen we gebruik maken van een schuur met fitnessapparatuur. Eén van onze leden heeft namelijk een sportschool aan huis. Daar wordt ook nog geoefend op schaatsplanken, want zeker de wedstrijdrijders beginnen graag goed voorbereid aan een nieuw seizoen.”

Inline-skaten doen de leden dus vooral als voorbereiding op het schaatsseizoen en niet als een op zichzelf staande discipline binnen de club. “Er is hier in Vriezenveen wel een baan, maar ook een aparte skateclub. Leden die dus fanatieker willen skaten of ook aan wedstrijden inline-skaten mee willen doen, verwijzen we naar die club. Dat gaat prima. Doordat we zelf geen baan of andere accommodatie hebben, kunnen we dus ook niet bij elkaar komen in, of verzamelen bij een clubhuis.”

“Dus pakken we dat anders aan: iedereen gaat zelf naar de ijsbaan of het bos en om te fietsen wordt verzameld op een vast parkeerterrein. En onze jaarvergadering mogen we in dezelfde schuur houden als waar we krachttraining doen. Die wordt dan ook nog mooi aangekleed met planten. Dat zegt eigenlijk precies waar we voor staan: gezelligheid combineren met sporten. Want bij ons geldt: je doet je best en rijdt en traint zo hard je kunt, maar het plezier staat altijd voorop.”

Erfurt
Erfurt

Clubpaspoort

Naam club: CSV (Centrale Schaatstraining Vriezenveen).
Gevestigd in: Vriezenveen (Overijssel).
Bestaat sinds: 26 april 1976.
Aantal leden: 113.
Jongste lid: Marieke van Heun.
Oudste lid: onze trainer en penningmeester Aaldert Pol.
Toppers in de gelederen: Kars Jansman, Mike Huizenga, Andre Withaar en Marco Pol.
Accommodatie: voor de ijstraining gaan we naar de kunstijsbaan in Enschede, de zomertraining doen we in het bos bij Nijverdal en op de skeelerbaan in Vriezenveen of Wierden.
Website: www.csvvriezenveen.nl.
Emailadres: secretariaat@csvvriezenveen.nl.
Facebook: CSV.
Clubblad: geen, de informatievoorziening gaat via de website.
Verenigingsmotto: de leukste schaatsvereniging van Twenterand!
Feestelijkheden: het jaarlijkse trainingsweekend in Erfurt voor het begin van het nieuwe schaatsseizoen.
We willen in de toekomst graag: een gezellige vereniging blijven waar onder goede begeleiding getraind wordt.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat: we een sportieve vereniging zijn waar onder goede begeleiding hard en goed getraind wordt, maar waar zeker ook ruimte is voor gezelligheid.
Tot slot: onze ‘Gouden Tip’ voor andere verenigingen: zorg dat je een leuke sfeer kunt combineren met hard trainen en/of lekker sporten.

Skeeleren op 'de Eendracht' Vriezenveen
Skeeleren op ‘de Eendracht’ Vriezenveen

Bron: Schaatsen.nl - http://schaatsen.nl/nieuws/2014-09-22-gezelligheid-combineren-met-trainen

Reacties mogelijk gemaakt door Disqus