‘s Zomers trainen, ‘s winters sterk!

Geschreven door Minnard op 28 April 2015 in artikel nieuws

​“Doorversnellen tot uit de bocht, Sven!”

Luid klinkt de stem van de trainer over de skeelerbaan van “De Eendracht” op het Oosteinde in Vriezenveen. Aan de overzijde oefent een groepje met starten. Achter op de baan helpen een paar meisjes elkaar bij het pootje-over op skeelers. Ouders zitten langs de baan met elkaar te praten. Ondertussen wel de inspanningen van hun kind(eren) in de gaten houdend.

Het beeld van de wekelijkse vrijdagavondtrainingen van de schaatsers in het zomerseizoen.

“Wil je beter en sterker worden op het ijs, dan moet je daar ook ‘s zomers aan werken”, is het motto van CSV, de Centrale Schaatstraining Vriezenveen.

Dat trainen zijn vruchten afwerpt, bleek het achterliggende schaatseizoen dat zeer succesvol was voor CSV. In de brede laag talenten vlak onder de bekende professionals werd Annebet Dekker Nederlands kampioen pupillen C, Jeroen Schoppink Wereldkampioen masters categorie 30-35 jaar en Kars Jansman gewestelijk kampioen. De CSV-meisjes Britt Buter, Annebet Dekker, Eva Olde Hamsink en Lidia Tempert haalden goud bij het kampioenschap Scholenploegenachtervolging. Bij veel jeugdleden hangen medailles en lintjes aan de wand in hun kamer: getuigen van de prestaties bij landelijke en regionale wedstrijden.

Nu de schaatsen in het vet zijn gezet beginnen na een paar weken rust de zomertrainingen. Bij de trainingen op de fiets wennen de spieren tijdens de lange afstanden aan de duurbelasting, belangrijk bij het schaatsen van de langere afstanden. De voorbereiding op de explosieve inspanning tijdens de sprintafstanden gebeurt in de ‘bergachtige’ streken rondom Nijverdal, Ommen en Vasse.

De skeelertrainingen zijn op de baan van “De Eendracht” aan het Oosteinde. De jeugd traint daar in afwisselende vormen interval, snelheid en techniek. Bij de volwassenen ligt de nadruk op duur, techniek en algehele conditie. Skeeleren heeft veel weg van schaatsen. Maar het gewicht van de wielen en de weerstand op asfalt is van grote invloed op afzet en houding.

Daarnaast verzorgt CSV droogtrainingen om houding, evenwicht, stabiliteit en lenigheid te ontwikkelen. Om de techniek op het ijs gemakkelijker onder de knie te krijgen wordt hierbij ook de schaatsplank gebruikt om de zijwaartse afzet te trainen. Bij de oefeningen aan lange elastieken proberen de sporters met flinke weerstand zo snel mogelijk weg te rennen, om de start te oefenen. Zo wordt in de zomer aan een betere start in de winter gewerkt.

Schaatsen was vroeger een sport voor in de winter. Je had genoeg aan een paar schaatsen. Tegenwoordig werken schaatsers alle seizoenen aan hun techniek en conditie. En voor iedere discipline zijn de juiste middelen en kleding nodig: je fietst niet in je schaatspak! Het hele jaar door trainen vergt een behoorlijke investering.

Maar gelukkig heeft CSV goede afspraken kunnen maken met leveranciers, zodat er korting op de prijzen wordt gegeven aan CSV-leden. Ook zijn we erg blij met de financiële ondersteuning van onze sponsoren!

Reacties mogelijk gemaakt door Disqus